Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorBragelien, Iver
dc.contributor.authorSundland, Håkon
dc.contributor.authorOwren, Øystein Mjølhus
dc.date.accessioned2018-09-03T12:17:29Z
dc.date.available2018-09-03T12:17:29Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2560517
dc.description.abstractUtelivsbransjen har i lang tid vært en arena for sosialisering, som har bidratt til trivsel og samvær over hele landet. De siste ti-årene har bransjen opplevd en sterk vekst, med mange nyetableringer, men bransjen preges samtidig av konkurser, tvangsavviklinger og dårlig lønnsomhet. I denne utredningen forsøker vi å avdekke kilder til lønnsomhetsvariasjon blant norske utesteder. Studieobjektene er et utvalg på seksti utesteder over hele landet. Utestedene har sin hovedvirksomhet innenfor drikkevareservering, men deler av utvalget tilbyr også matservering. Vi har innhentet regnskapstall og annen bedriftsspesifikk informasjon for tidsperioden 2014- 2016. Utestedenes makroomgivelser og konkurranseforhold analyseres, for å se hvordan de påvirker bransjens lønnsomhetspotensiale. Vi bruker statistiske metoder for å finne sammenhenger mellom relativ lønnsomhet og ulike kvalitative faktorer. Utredningens hovedfunn er at kapasitet, antall driftsår, cover charge, shuffleboard og markedspotensial er betydelige drivere til lønnsomhetsvariasjon i vårt utvalg. Størrelse (målt ved kapasitet) synes å ha en positiv virkning på lønnsomhet, sannsynligvis på grunn av mer lukrative innkjøpsbetingelser. Videre fant vi at lønnsomhet synker med antall driftsår. Dette kan sees i sammenheng med bransjens trendsensitivitet. Med stadig nye aktører og konsepter er det begrenset hvor lenge utesteder klarer å opprettholde sin attraktivitet. For å styrke konkurranseevnen kan utesteder utvide tjenestetilbudet. Blant de utvalgte differensieringsprodukter fant vi at shuffleboard har en positiv virkning på lønnsomhet. Det er imidlertid få tilbydere av shuffleboard, så resultatet må fortolkes med forsiktighet. For å sikre inntekt ved kundebesøk opererer enkelte utesteder med cover charge, men dette viser våre analyser at er forbundet med lavere lønnsomhet. Cover charge krever ekstra bemanning, andre salgsinntekter kan reduseres, og det ser ut til at nettoeffekten er negativ. Vårt siste funn viste en positiv effekt av markedspotensial på lønnsomhet. Markedspotensial omtaler antall potensielle kunder per aktør i de lokale markedene. Et høyere markedspotensial, skal ut i fra analyseresultatene, gi en høyere forventet lønnsomhet.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.subjectøkonomisk styringnb_NO
dc.subjectfinansiell økonominb_NO
dc.titleLønnsomhetsvariasjon i utelivsbransjen : en studie av lønnsomhetsdrivere i norsk utelivnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.description.localcodenhhmasnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel