Eksisterer det et verdiskapingspotensial ved økt grad av videreforedling av laks og ørret i Norge? : en lønnsomhets- og verdiskapingsanalyse av den norske oppdrettsnæringen
Abstract
Formålet med denne utredningen er å undersøke hvorvidt det eksisterer et verdiskapingspotensial
i oppdrettsnæringen gjennom økt grad av videreforedling av laks og ørret i Norge.
Bakgrunnen for utredningen er at flere sentrale interessenter i næringen i løpet av de siste
årene har påpekt at det kan knyttes store verdier til økt grad av videreforedling. I tillegg til økt
verdi på selve produktene, fremheves bidraget fra utnyttelse av restråstoff og besparelser i
transportkostnader som store fordeler ved videreforedling. Likevel har andelen av videreforedlet
laks og ørret vært relativt stabil de siste 10 årene.
Potensialet for økt verdiskaping vurderes gjennom tre tilknyttede analyser. En lønnsomhetsanalyse
av de 50 største oppdrettsselskapene i Norge forsøker først å svare på om videreforedling
av laks og ørret er lønnsomt for selskapene. For å kvantifisere et eventuelt
verdiskapingspotensial har vi i neste steg sett nærmere på hvordan verdiskapingsindikatorene
bidrag til BNP og sysselsetting påvirkes ved økt grad av videreforedling. For å få en dypere
forståelse for temaet har vi til slutt gjennomført en intervjuundersøkelse av sentrale aktører i
næringen.
Analysen av verdiskapingsindikatorene fastslår først og fremst at det eksisterer et
verdiskapingspotensial ved økt grad av videreforedling i Norge. Av grunnlaget for økt
verdiskaping kan rundt 60 prosent knyttes til økt verdi på produktene, mens resten kommer av
utnyttelse av restråstoff som oppstår ved økt grad av videreforedling. Det er imidlertid usikkert
om næringen vil klare å realisere dette potensialet. På den ene siden fremhever næringsaktørene
at et økende fokus på bærekraftig produsert mat hos både kunder og produsenter vil
påvirke graden av videreforedling i positiv retning. Samtidig indikerer lønnsomhetsanalysen
at de bedriftsøkonomiske insentivene for å videreforedle i Norge er svake, noe som også
bekreftes gjennom intervjuundersøkelsen. Videre påpeker respondentene at næringens
rammevilkår ikke tilrettelegger for økt videreforedlingsaktivitet i Norge, i tillegg til at
elementer som lokasjon, produktenes hylletid og begrenset betalingsvillighet også er til hinder
for økt bearbeidingsgrad. Det er derfor svært usikkert om graden av videreforedlet laks og
ørret i Norge vil øke i årene fremover.