Lønnsomhet i sportsbransjen i Norge
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3158945Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4487]
Sammendrag
Formålet med denne studien har vært å undersøke hvilke faktorer som kan forklare lønnsomhetsvariasjoner i sportsbransjen i Norge. Sportsbransjen er stadig i utvikling og har opplevd en kraftig vekst under Covid-19 pandemien i årene 2020 og 2021. Etter pandemien har bransjen hatt problemer med fallende marginer, dårlig lønnsomhet og store varelagre. Dette påvirker alle aktørene i bransjen.
Studien benytter EBITDA-margin, resultatgrad og totalkapitalrentabilitet som mål på lønnsomhet. Forklaringsvariablene er hentet fra selskapenes årsregnskap, Statistisk Sentralbyrå (SSB), Norges Bank og selskapenes hjemmesider. Datamateriale strekker seg over en periode fra 2016 til 2022, og består av 51 sportsbutikker. Sportsbransjens makroomgivelser og konkurranseforhold blir analysert, for å skape et godt grunnlag for analyse av studiens datamateriale. Regresjonsanalysene er estimert ved bruk av en Random Effects regresjonsmodell, for å undersøke hvilke forklaringsvariabler som kan bidra til å forklare lønnsomhetsvariasjoner i bransjen.
Utredningen har funnet flere signifikante sammenhenger mellom ulike forklaringsvariabler og lønnsomhet. Studiens hovedfunn er at omløpshastighet på varelager, posisjonering i en mellom posisjon, driftsinntekter, egenkapitalandel og styringsrenten kan bidra til å forklare lønnsomhetsvariasjoner i sportsbransjen. Omløpshastighet på varelager, posisjonering i en mellom posisjon, driftsinntekter og styringsrenten er variablene som har størst effekt på lønnsomheten i sportsbransjen. Omløpshastighet på varelager har en negativ sammenheng med lønnsomhet. Dette betyr at et lenger antall dager varene er på lager, påvirker lønnsomheten til sportsbutikkene negativt. Videre har variabelen mellom posisjon en negativ påvirkning på lønnsomhet. Dette innebærer at selskapene som ikke har en tydelig posisjon i bransjen, kan oppnå redusert lønnsomhet. Analysen viser også at styringsrenten påvirker lønnsomheten i bransjen negativt. Denne variabelen er lik for alle selskapene i bransjen, og er utenfor sportsbutikkenes kontroll. I tillegg har driftsinntekter og egenkapitalandel en positiv sammenheng med lønnsomhet.
Studien gir et innblikk i lønnsomhetsvariasjoner i sportsbransjen i Norge. Studien kan bidra til at sportsbutikkene kan drives på en mer lønnsom måte.