Retensjonsbonus i møte med en kritisk personellsituasjon
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3158956Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4490]
Sammendrag
Formålet med masteroppgaven er å undersøke om bruk av retensjonsbonus kan øke ståtid (antall års ansettelse) blant yngre offiserer i Forsvaret. For å svare på problemstillingen har vi gjennomført en spørreundersøkelse med 595 respondenter, avholdt åtte dybdeintervjuer og gjennomført en litteraturstudie.
Vi finner at 64 % av kadetter og yngre offiserer vurderer å slutte i Forsvaret etter endt plikttid. Tilbøyeligheten til å slutte avhenger av gren, og det er signifikant høyere tilbøyelighet til å ville slutte i Sjøforsvaret og Luftforsvaret enn i Hæren. 96 % av kadetter og offiserer i plikttid mener at lønn er viktig. Samtidig mener kun 30 % at Forsvaret tilbyr en konkurransedyktig lønn, og 89 % tror de kan få bedre lønn i det sivile. Vi finner at offiserene vurderer lønnen som mer konkurransedyktig, jo flere aktivitetsdøgn de har. Det kommer frem at offiserene er villige til å akseptere lavere lønn i Forsvaret enn i det sivile, men at differansen i dag er for stor. Vi identifiserer at flere offiserer ikke opplever at de belønnes tilstrekkelig for innsatsen de legger ned. Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) har tidligere avdekket at misnøye med lønnsbetingelser er en av de vanligste sluttårsakene i Forsvaret, og vi finner også misnøye med lav grunnlønn i våre undersøkelser.
Tidligere forskning finner støtte for at bonus kan være et kostnadseffektivt virkemiddel for å øke retensjon på kort sikt, og vår forskning støtter opp under dette. 90 % av personellet som vurderer å slutte etter endt plikttid mener at en bonusordning kan bidra til at de blir. En bonusordning vil gjøre Forsvaret mer konkurransedyktig sammenlignet med offiserenes utsidealternativer, og kunne motivere til å bli, ved at belønningen øker relativt til innsatsen. Medianen for hva respondentene oppgir som et passende bonusbeløp for å binde seg til tre, fem eller ti år, er henholdsvis 500 000, 900 000 og 2 000 000 kroner. Vi identifiserer de første fem årene etter endt plikttid som den mest kritiske perioden, og hvor første utbetaling bør skje.
Vi finner mindre tro på den langsiktige effekten av en bonusordning, og dette er sammenfallende med annen forskning. For å oppnå langsiktig effekt må bonus kombineres med andre tiltak. Sett i lys av den kommende styrkingen av Forsvaret og organisasjonens omfattende personell- og kompetansemangel, vil imidlertid selv en kortsiktig effekt være svært viktig for Forsvaret. Vi anbefaler innføring av retensjonsbonus som et umiddelbart tiltak for å øke ståtid blant yngre offiserer i den kommende perioden.