Fra lojalitet til oppmøte: Faktorene som mobiliserer den 12. mann
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3159000Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4487]
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Tilskuertallene på Lerkendal Stadion og norsk fotball generelt har vært fallende de siste årene. Med utgangspunkt i Rosenborg Ballklub, heretter referert til som Rosenborg, er det naturlig å anta at lavere tilskuertall skyldes dårlige prestasjoner i hjemlig serie, men den negative trenden begynte allerede i gullsesongen 2018. Fallende tilskuertall har skapt et behov for å undersøke hvilke faktorer som påvirker etterspørselen etter billetter til Rosenborgs hjemmekamper. Denne utredningen tar sikte på å finne ut hvilke variabler som påvirker oppmøtet på Lerkendal Stadion, gjennom å analysere tilskuertallene i ti sesonger i perioden 2012-2023.
Basert på resultater fra publikumsundersøkelser gjort i regi av Rosenborg samt tidligere forskning har vi samlet inn et bredt spekter av data som kan tenkes å ha innvirkning på tilskuertall. Variablene som fanges opp kan kategoriseres som vær-, kamptidspunkt-, usikkerhet rundt utfall- og kvalitetsdata. Effektene disse variablene har hatt på tilskuertall har blitt testet ved bruk av OLS. I tillegg har vi analysert billettsalgsdata for perioden, hvor resultatene fra denne analysen blir brukt til å studere kjøpsmønster opp mot avspark. Dette supplerer funnene i regresjonsanalysen, for å skape et mer nyansert bilde av hvordan ulike variabler påvirker tilskueres atferd.
Funnene i denne utredningen tyder på at supportere som tar turen til Lerkendal påvirkes av kamptidspunktet og kvaliteten på oppgjøret. Kveldskamper gir i snitt 1.900 færre tilskuere, mens kamper spilt på 16. mai fører til i underkant av 5.600 flere tilskuere og i snitt et fullsatt stadion. Ytterligere signifikante funn viser at oppgjør mot topplag og derbykamper samt seier i et foregående europeisk oppgjør mot god motstand gir økte tilskuertall. I strid med mye tidligere forskning finner vi ingen signifikant sammenheng mellom nedbør og tilskuertall. Dette på tross av at denne utredning benytter mer detaljerte værdata som fokuserer på timene rundt avspark, fremfor en dummy som fanger opp nedbør i løpet av kampdagen (Baimbridge et al, 1996; Czarnitzki & Stadtmann, 2002; Garcia & Rodriguez, 2013).