«Start Smart» på første forsøk
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3179905Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4549]
Sammendrag
I denne masterutredningen har vi ønsket å belyse hvordan Start Smart oppleves i team, og avdekke hvilke faktorer som kan ha påvirkning på teamets utbytte av verktøyet. Gjennom en kvalitativ casestudie har vi intervjuet 21 informanter fra seks bedrifter, hvorav tre bedrifter er definert som casebedrifter. Informantene har gitt oss innsikt i hvordan verktøyet både oppleves og brukes i team, samt hva som kan påvirke verktøyets utbytte.
Studien vår kan oppsummeres i fire hovedfunn som knytter seg til psykologisk trygghet, forberedelser, oppfølging og fasilitatoren sin rolle. Først og fremst fant vi at psykologisk trygghet er avgjørende for hvordan teamet opplever verktøyet. Teamets psykologiske trygghet har betydning for hvor mye deltakerne engasjerer seg i workshopen, og er tett knyttet til hvor modent teamet er. Verktøyet krever derfor at teamet har et visst nivå av psykologisk trygghet før gjennomføringen. Videre fant vi at Start Smart er et verktøy som kan bidra til å fremme psykologisk trygghet ettersom deltakerne opplever å få avklart forventninger, og får en økt forståelse for sine teammedlemmer. Videre ser vi at forberedelser før workshopen har betydning verktøyets opplevde kvalitet, og at oppfølging i etterkant har betydning for opplevd utbytte av verktøyet. Vi finner at flere team neglisjerer betydningen av både forberedelse og oppfølging, noe som påvirker teamene negativt da dette er sentrale faktorer for å lykkes med Start Smart. Dermed ser vi at verktøyet må brukes med et helhetlig perspektiv gjennom de tre fasene forberedelse, gjennomføring og oppfølging, som er i kontrast til dagens bruk som hovedsakelig fokuserer på gjennomføring.
Avslutningsvis finner vi at fasilitatoren er en nøkkelperson for teamets opplevelse og utbytte av Start Smart, og at denne personen bør være ekstern fra teamet. Videre har fasilitatoren et ansvar for å styre prosessen på en god måte, uten at det blir hastverk eller at viktige diskusjonspunkter overses. Ettersom flere deltakere opplever deler av diskusjonspunktene som gitt er fasilitatoren sentral for å utfordre teamet på gitte sannheter som kan skjule underliggende utfordringer. Vi finner også at tilstedeværelsen av en fasilitator som en ekstern person kan ha en positiv betydning for teamets psykologiske trygghet under gjennomføringen av Start Smart, noe som styrker betydningen av fasilitatorrollen. Samlet viser studien at Start Smart er et nyttig verktøy for å etablere teamets samarbeid, men at det krever et visst nivå av psykologisk trygghet for å sikre kvalitet i gjennomføringen. Videre understreker studien betydningen av å bruke verktøyet som en helhetlig prosess, hvor det fokuseres på forberedelser, gjennomføring og oppfølging. Studien gir innsikt i hvordan Start Smart kan benyttes på en hensiktsmessig måte i teamet, og bidrar til videre forskning på teamutvikling, psykologisk trygghet og teamverktøy.