Aksjeinvesteringer i Sør-Afrika : risiko og muligheter
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/167893Utgivelsesdato
2006Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4379]
Sammendrag
Første del av oppgaven handler om generelle trekk i økonomien i Sør-Afrika. Jeg forklarer først de historiske betingelsene som ligger til grunn for den økonomiske utviklingen, og går videre med å forklare situasjonen i dag. Jeg fokuserer i denne delen på investeringsklimaet og hvordan forholdene ligger til rette for investeringer. Jeg forklarer videre de økonomiske rammebetingelsene i form av de viktigste institusjonene og deres funksjon, og politiske virkemidler som har blitt tatt i bruk i årene etter apartheid for å forsøke å rette opp skjevheter fra den gang, samt å sikre økonomisk vekst. Deretter kommer et avsnitt om fremgangsrike sektorer som det kan være verdt å se nærmere på for investorer som ser etter gode investeringsmuligheter.
I kapittel 3 har jeg fokusert på en rekke spesifikke risikofaktorer som er mer eller mindre særegne for Sør-Afrika. Det fokuseres her både på generelle faktorer som kan påvirke den økonomiske utviklingen i hele samfunnet på sikt, og på faktorer som kan ha ulik virkning på de enkelte selskap.
I kapittel 4 kommer en analyse av Johannesburg Securities Exchange, og hva som driver utviklingen på den børsen. Særlig trekkes forholdet til utviklingen i gullprisen frem. Deretter sammenligner jeg børsene i Johannesburg og i Oslo med hensyn på å benytte diversifisering mellom disse to markedene for å få en bedre avveining mellom avkastning og risiko. Hele analysen i dette kapittelet er sett fra ståstedet til en liten norsk investor.
Kapittel 5 er en utgreiing og diskusjon av metodene jeg har brukt i arbeidet med denne utredningen. Her prøver jeg å sette et kritisk lys på mine egne metoder, samtidig som jeg forklarer hvorfor jeg har gjort som jeg har gjort.
Kapittel 6 er en betraktning fra et annet synspunkt enn det rent finansielle ved å investere i et land som Sør-Afrika. Jeg prøver her å legge til rette for refleksjon rundt etiske problemstillinger som investorer kan komme til å støte på dersom de vurderer å investere i et land som befinner seg på et lavere trinn i den økonomiske utviklingsstigen enn det vi er vant til i Norge.
2
Til slutt samler jeg trådene i et oppsummerende og konkluderende kapittel hvor jeg forsøker å trekke ut de viktigste lærdommene av det arbeidet jeg har gjort.