dc.description.abstract | I denne oppgaven har vi foretatt en kritisk analyse av fair value, både opp mot det konseptuelle rammeverket og spesifikke fair value relevante regnskapsregler.
Med utgangspunkt i det konseptuelle rammeverket utfordrer vi i oppgaven standardsetternes valg av primærbrukergruppe, og balanseringen av pålitelighetskravene pålitelighet og relevans. På bakgrunn av en større drøftelse kommer vi frem til at påliteligheten i dagens regler er lav, noe som også reduserer regnskapstallenes relevans. Vi mener dagens snevre primærbrukerdefinisjon bør utvides, noe som vil føre til økt fokus på både pålitelighet, relevans og de sekundære pålitelighetskravene.
Vi analyserer regnskapsføringen av finansielle instrumenter med utgangspunkt i finanskrisen. Flere argumenterer for at fair value forsterker opp- og nedgangene i økonomien. Vi konkluderer med at det trengs ytterligere empiri og analyser for å fastslå dette. Gjennom å se på regelendringer i løpet av krisen kritiserer vi likevel fair value, som følge av økt reklassifisering og mer bruk av nivå 3 fair value regnskapsføring.
Videre diskuterer vi bruken av fair value i IAS 40 og IAS 41. Vi viser at estimatet av fair value i mange tilfeller ikke er pålitelig, samt at regnskapsføringen av urealiserte gevinster og tap fører til stor volatilitet i inntektene. | en |