En for alle, alle for en : en studie om samarbeidsutfordringer i sykkelteam
Abstract
Hvordan får man et team til å jobbe sammen når en får mer oppmerksomhet og ære enn de andre? Hvilke utfordringer kan oppstå når teamets mål ikke sammenfaller med individenes mål? Dette er universelle problemstillinger som kan være gjeldende mange team. Utfordringer knyttet til individet i team kommer kanskje aller tydeligst frem i sin ekstreme form i landeveissykling, der hele teamet må samarbeide for at en (vanligvis kapteinen) skal kunne vinne. Hvordan får man hjelperyttere til å slite seg gjennom lange etapper og harde fjell for å ende sist dag etter dag, mens kapteinen til slutt står øverst på seierspallen for å motta ære og hyllest og en plass i historiebøkene?
Med denne oppgaven ønsker jeg å bidra til forståelsen av hvordan man møter
samarbeidsutfordringer i sykkelteam. Gjennom dybdeintervjuer med seks syklister, som representerer både profflag og kontinentallag, og tre sportsdirektører, har jeg nærmet meg denne problemstillingen, og belyst følgende hovedspørsmål:
1) Hvilke utfordringer møter man i forhold til å få alle til å jobbe mot samme mål i et
sykkellag?
2) Hvordan håndterer man disse utfordringene?
Gjennom diskusjon av funnene har jeg identifisert seks faktorer respondentene har lagt vekt på når det kommer til å løse samarbeidsutfordringer; fordele bonus likt, gjensidig forpliktelse, teambygging med fokus på å skape samhold, evaluere innsats på bakgrunn av flere kriterier enn individuelle resultater og tydelige og avklarte roller.
Disse seks faktorene kan være med på å bidra til at individualister vil opptre som
kollektivister. Individualistene vil kunne se at de tjener på å samarbeide fremfor å forfølge
eventuelle individuelle mål som er i konflikt med teamets mål. Dette vil kunne være med på å øke teamets effektivitet.