Hvorfor er det så vanskelig å drive en fotballklubb økonomisk forsvarlig? : et breddestudium av økonomien i Tippeligaen med fokus på budsjett som styringssystem
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/169425Utgivelsesdato
2012Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4379]
Sammendrag
Hovedtemaet for utredningen er hvorfor det er så vanskelig å drive en fotballklubb økonomisk forsvarlig med fokus på budsjett som styringsverktøy. Det konstrueres en referanseramme som går i to retninger: En fotballteoretisk referanseramme med fokus på fotballens særegenheter, og en økonomisk styringsreferanseramme med fokus på regnskap og budsjettstyring.
Den metodiske tilnærmingen følger av problemstillingen og er eksplorativ-deskriptiv. Det tas i bruk både primære og sekundære datakilder. De primære er delvis strukturerte kvalitative intervjuer supplert med en kvantitativ spørreundersøkelse rettet mot de med økonomiansvar i tippeligaklubbene. Den viktigste sekundære kilden er regnskap og budsjetter innlevert i tilknytning til klubbenes lisensprosess i regi av Norges Fotballforbund. Funnene fra studiet kan generaliseres til å gjelde tippeligaklubber i undersøkelsesperioden 2006-2010, og gir også indikasjoner som kan gjelde i tippeligaklubber i etterkant av denne perioden.
Analysen foregår på tre nivåer. Først forsøker vi å analysere Tippeligaens særegenheter for å se hvilke økonomiske styringsutfordringer dette medfører. Deretter forsøker vi å underbygge disse styringsutfordringene ved hjelp av fakta i form av regnskapstall. Til slutt gjennomføres en budsjettavviksanalyse for å se i hvilken grad budsjettet har vært egnet til å fange opp de styringsutfordringene som eksisterer i fotballen. Underveis presenteres det sportslige, regnskaps- og budsjettmessige særegenheter.
Utredningen konkluderer med at tippeligaklubber ikke er som andre bedrifter, da fotballens særegenheter medfører betydelige utfordringer for den økonomiske styringen. I Tippeligaen er man i tillegg hovedsakelig ute etter å maksimere de sportslige prestasjonene (nytte) fremfor de økonomiske (profitt). Utfordringen ligger derfor i å tilpasse økonomisk fornuft til fotballens særegenheter fremfor å adoptere og imitere bedrifter i andre bransjer med andre forutsetninger. Man må derfor finne løsninger som sterkere knytter kostnadene til de sportslige prestasjonene i samme grad som inntektene.