Markedsreaksjoner på salg- og tilbakeleieannonseringer : En eventstudie av selskaper på Oslo Børs og NASDAQ OMX Stockholm
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/169447Utgivelsesdato
2012Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4490]
Sammendrag
I denne oppgaven undersøker vi hvilken effekt annonsering av salg og tilbakeleietransaksjoner har på norske og svenske selskapers markedsverdi, notert på henholdsvis Oslo Børs og NASDAQ OMX Stockholm. Den empiriske studien er gjennomført ved å benytte en eventstudie, hvor salg- og tilbakeleieannonseringen defineres som hendelsen. I tillegg undersøker vi om et sett av predefinerte selskaps- og transaksjonsspesifikke variabler kan forklare en eventuell endring i markedsverdien.
Basert på våre analyser eksisterer det unormal avkastning ved annonsering av salg- og tilbakeleietransaksjoner. Den gjennomsnittlige unormale avkastningen på annonseringsdagen er 1,52 % når vi baserer analysen på det norske og det svenske markedet samlet. Analysen påviser også unormal avkastning i eventvinduene (-1,1) og (-5,5), henholdsvis 1,60 % og 2,23 %. Basert på dette konkluderer vi med at det eksisterer kortsiktige positive effekter på unormal avkastning som følge av salg- og tilbakeleieannonseringer.
Videre viser analysen at den unormale avkastningen avhenger av den frigjorte kapitalen skal benyttes til. Selskaper som annonserer at de ønsker å benytte midlene til å fokusere på kjernevirksomhet har en unormal avkastning på 1,40 % på annonseringsdagen. Dette er signifikant høyere enn den unormale avkastning til selskaper som benytter kapitalen til andre formål. Disse selskapene har en signifikant unormal avkastning på 0,92 %.
Av de øvrige selskaps- og transaksjonsspesifikke variablene finner vi at rentedekningsgraden har en signifikant negativ effekt på unormal avkastning i eventvinduet (-1,1). Dette kan tyde på at aksjemarkedet ser positivt på at selskaper som opplever finansielt stress gjennomfører STL-transaksjoner, da de på denne måten realiserer aktiva uten å skade driften.
Dersom vi korrigerer datasettet for ekstreme observasjoner finner vi at rentedekningsgraden er signifikant negativ i eventvinduene (-1,1) og (-5,5) og gevinst signifikant positiv i eventvinduet (-1,1).