En studie av japansk økonomi og deflasjonsproblematikk : har langvarig deflasjon ført til en signifikant reduksjon i japanernes privatkonsum?
Abstract
Denne utredningen er en studie av Japansk økonomi og deflasjonsproblematikk som tar sikte på å undersøke én av deflasjonens mange uheldige effekter gjennom følgende problemstilling; Har langvarig deflasjon ført til en signifikant reduksjon i japanernes privatkonsum?
Først gis en innføring i Japans økonomiske historie og sentralbankstyring. Deretter diskuteres ulike aspekter ved deflasjonsproblematikk. Ved å utlede en to-periodisk konsummodell vises det hvordan deflasjon, gjennom en økning i realrenten, kan føre til at konsumenter ønsker å redusere dagens konsum til fordel for økt konsum i fremtiden (dette selv om deflasjonen kun er forventet). En empirisk analyse benyttes videre til å undersøke ovennevnte problemstilling. Resultatene fra analysen indikerer at deflasjonen i Japan trolig har hatt en svak, negativ effekt på privatkonsumet, både gjennom en engangseffekt i overgangsperioder mellom inflasjon og deflasjon og gjennom en årlig påvirkning i perioder med deflasjon. Resultatene indikerer også at deflasjonen trolig har hatt en negativ påvirkning på privatkonsumet gjennom realrenten i de periodene hvor en økning i realrenten har forekommet. Sett i sammenheng med utviklingen i japanske husholdningers disponible inntekt og privatkonsum over de siste 20 årene, virker disse forsiktige resultatene rimelige. Avslutningsvis diskuteres det hvordan Japans sentralbank kan bekjempe den langvarige deflasjonen.