Operasjonell risikostyring : utfordringer ved bankers tilnærming til operasjonell risiko som en del av den overordnede risikostyringsprosessen
Abstract
Målet med denne oppgaven er å identifisere utfordringer ved norske bankers tilnærming til operasjonell risikostyring, som en integrert del av bankenes helhetlige risikostyringssystem. Utredningen er en kvalitativ analyse og av ikke-teknisk karakter, der et overordnet perspektiv blir brukt.
Leseren blir først introdusert for begrepene risiko, operasjonell risiko og Enterprise Risk Management som et grunnlag for forståelse av videre teori og analyse. Deretter presenteres en historisk utvikling av risikostyring og hvorfor Enterprise Risk Management har fått økt oppmerksomhet det siste tiåret. Rammeverket analysen bygger på er en oversikt over ti suksesskriterier for effektiv Enterprise Risk Management av Sim Segal. Kriteriene tar for seg samtlige steg i risikostyringsprosessen: identifisering, kvantifisering, beslutningstaking og rapportering.
Konklusjonen i oppgaven gir uttrykk for flere utfordringer knyttet til å integrere den operasjonelle risikostyringen med bankenes helhetlige risikostyringssystem. Utviklingen innenfor operasjonell risikostyring i norske banker er enda på et tidlig stadium og har ikke nådd et nivå der fullstendig integrering er et faktum. Utfordringene knytter seg til kommunikasjon med aksjonærer både når det gjelder nøkkelrisikoene bankene står ovenfor og presentasjon av den operasjonelle risikostyringsprosessen i praksis. Informasjonen gir dog et godt bilde av rammeverket og retningslinjene for den operasjonelle risikostyringsprosessen. Hovedfokuset fra bankenes side ser ut til å være å tilfredsstille regulatoriske myndigheter, og aksjonærenes interesser settes i andre rekke. Selv om aktørene har flere felles interesser, er enkelte synspunkter ikke sammenfallende. Utfordringene relaterer seg også til det å inkludere korrelasjonsjusteringer i aggregeringen av risikoeksponering, både på tvers av risikokategorier og innenfor operasjonell risiko.
Analysen peker på flere utfordringer som kan være objekter for mer detaljert forskning og som bankene bør undersøke nærmere. For videre forskning kan det være interessent å gå mer i dybden på problemene og finne konkrete og mer tekniske løsninger.