Landstrøm i Bergen Havn
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2382764Utgivelsesdato
2016-03-29Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4487]
Sammendrag
Denne masterutredningen studerer om landstrømteknologi bør fase ut tradisjonell generatordrift av offshoreskip ved kailigge. Studien undersøker også om landstrømløsningen er lønnsom for aktørene som er tilknyttet Bergen Havn. Teknologien vi tar for oss i utredningen er i stadig utvikling og vi har derfor valgt å foreta en kvalitativ casestudie.
Utredningens empiriske grunnlag er basert på seks dybdeintervjuer av beslutningstakere, ansatt hos relevante aktører i den maritime næringen tilknyttet Bergen Havn. Aktørene representerer ulike perspektiver på implementering av landstrøm, noe som bidrar til en helhetlig forståelse av hvordan næringen tilnærmer seg utviklingen. I tillegg til dybdeintervjuene, tar utredningen utgangspunkt i informasjon hentet fra aktuelle konferanser samt relevant sekundærdata. Ved gjennomgang av markedsdata som innsatsfaktorer, havneanløp, fartøyenes effektbehov, energiforbruk og bransjeaktivitet reflekterer studien rundt potensiell lønnsomhet ved å ta i bruk landstrøm. På bakgrunn av våre innhentede primær- og sekundærdata, har vi foretatt enn sensitivitetsanalyse av den aktuelle situasjonen. Vi har benyttet en bred tilnærming for å danne et solid informasjonsgrunnlag for en helhetlig analyse av det bedriftsøkonomiske aspektet ved caset.
Studiens resultater indikerer at landstrømløsningen bør fase ut tradisjonell generatordrift ved deler av anløpene i havn, da landstrøm er et bærekraftig alternativ som medfører mer effektivt kraftkonsum. I tillegg angir studien at det også finnes bedriftsøkonomisk lønnsomme scenarier for drift for både land- og sjøsiden. Aktørene tilknyttet Bergen Havn bør dermed forsøke å implementere en mer utbredt bruk av landstrømløsningen.