Er det fokus på fisken i norsk lakseoppdrettsnæring?: et studie av fiskevelferd i tre norske oppdrettsbedrifter
Abstract
Formålet med denne masterutredningen er å prøve å gi et innblikk i hvordan fiskevelferd
legges vekt på i lakseoppdrettsnæringen. Dette gjøres ved å se på hvordan tre
oppdrettsbedrifter fokuserer på fiskevelferd i sine strategier. Det tas utgangspunkt i en liten,
en middels og en stor bedrift. Hvordan de ulike bedriftene vektlegger fiskevelferd blir bedømt
ut fra hva de selv sier om sine strategier og mål, i hvor stor grad fisken blir sett på som et
individ med følelser, og hvor stort ansvar bedriftene tar for å fremme fiskevelferd. Dette vil
være med å gi et bilde av hvordan det tenkes og handles rundt fiskevelferd i bedriftene. For å
gi en dypere innsikt til leseren er det også tatt med et kontekstkapittel som forklarer næringen.
Det gås her blant annet inn på noen av utfordringene som ble spesielt vektlagt av folk vi
snakket med i næringen. Disse utfordringene er knyttet til fiskefôr, lakselus og sykdom, stress
og slakt.