dc.description.abstract | I denne oppgaven tar vi for oss inntektsføring – måling, innregning og presentasjon av inntekter – etter IFRS, med hovedfokus på den nye inntektsføringsstandarden IFRS 15 Inntekt fra kontrakter med kunder. Bakgrunnen for den nye inntektsføringsstandarden er i hovedsak at de nåværende inntektsføringsstandardene, IAS 11 Anleggskontrakter og IAS 18 Driftsinntekter – med tilhørende forskrifter – inneholder manglende veiledning på enkelte områder – noe som har resultert i ulik praksis for lignende økonomiske transaksjoner.
Oppgavens problemstilling er å analysere i hvilken grad regnskapsprodusenter og -brukere blir påvirket av IFRS 15. Oppgavens kjerne består av kapittel tre og kapittel fire, som omhandler henholdsvis teori og analyse. I teorikapitlet fokuserer vi på innregning og måling etter IFRS 15, men også kort etter nåværende inntektsføringsstandarder. I dette kapitlet gir vi også en kortfattet presentasjon regnskapsbrukeres forventninger og krav til regnskapet for å gi grunnlag til å analysere hvorvidt IFRS 15 tilfører merverdi for brukerne. Analysekapitlet belyser endringer i innregning og måling – med tilhørende implikasjoner – for fire utvalgte bransjer; boligbygger, bygg- og anleggs-, telekommunikasjons- og programvarebransjen. Analysekapitlet avsluttes med en oppsummering av de mest relevante endringene, hvor vi også projiserer endringene på andre bransjer og selskaper, i tillegg til en vurdering av hvorvidt standarden tilfører merverdier for regnskapsprodusenter og -brukere.
Analysen avdekker at det er flere bransjer som i stor grad kan bli påvirket av IFRS 15. Generelt vil selskaper kunne ende opp med å gjøre flere skjønnsmessige vurderinger, dog basert på mer detaljert veiledning. Dette gjelder særlig identifisering av uavhengige leveringsforpliktelser i kontrakter med kunder, og dersom kontrakten inneholder sammensatte transaksjoner, allokering av transaksjonspris på de uavhengige leveringsforpliktelsene. Hvorvidt den mer detaljerte veiledningen i IFRS 15 – og dermed potensielt mer kompleks og tidkrevende regnskapsproduksjon – er forsvarlig fra et kost-nytte-perspektiv er vanskelig å slå fast. Likevel mener vi at IFRS 15 vil tilføre stor nytte for regnskapsbrukerne, og særlig gjennom økt mulighet for sammenligning av selskaper innad i samme bransje. | nb_NO |