dc.contributor.advisor | Pedersen, Lars Jacob Tynes | |
dc.contributor.author | Almås, Petter | |
dc.contributor.author | Schøyen, Helene Sofie | |
dc.date.accessioned | 2021-04-15T06:58:49Z | |
dc.date.available | 2021-04-15T06:58:49Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/11250/2737836 | |
dc.description.abstract | Formålet med denne studien er å finne ut hvordan kommunikasjon kan brukes til å skape en
bærekraftig atferdsendring i vinmarkedet. En vesentlig del av målbare utslipp i vinindustrien
er knyttet til emballasje, og et skifte mot mer bærekraftig emballasje kan derfor gi store utslag
for miljøet.
Gjennom et nettbasert eksperiment eksponerer vi et utvalg nordmenn for to nesten identiske
produkter, der det eneste som skiller dem er emballasjen. Det ene produktet har emballasje av
glass og det andre av plast. Vi manipulerer informasjon og kommunikasjonsform og ser på
hvordan dette påvirker valg av vin med plastemballasje. Vi søker svar på om informasjon om
de miljømessige gevinstene ved plastflasker og at emballasje ikke påvirker kvalitet vil føre til
holdningsendringer, som igjen har påvirkning på kjøpsintensjon. Vi tester også om
kommunikasjonsform har betydning for valget, ved å studere en personlig og en ikke-personlig
kommunikasjonsform.
Resultatene viser at informasjon har en positiv indirekte påvirkning på kjøpsintensjon
gjennom oppfattet miljøvennlighet og oppfattet kvalitet. Informasjon som øker oppfattet
kvalitet har størst effekt på kjøpsintensjon. Kommunikasjonsform modererer hvor stor
påvirkning informasjon har på holdninger, i tillegg til å ha en direkte effekt på kjøpsintensjon.
Hvilken kommunikasjonsform som er å foretrekke, avhenger av hva slags informasjon som
blir gitt og hvilke holdninger man ønsker å påvirke.
Funnene har implikasjoner for hva slags informasjon aktørene i markedet bør kommunisere
til sine kunder for å påvirke til mer bærekraftig atferd. Det vil ha størst effekt om aktørene
klarer å overbevise sine kunder om at emballasje ikke påvirker smaken på vinen. | en_US |
dc.language.iso | nob | en_US |
dc.subject | økonomisk styring | en_US |
dc.subject | Energi, naturressurser og miljø | en_US |
dc.title | Bærekraftig atferd i vinmarkedet : effekten av kommunikasjon på valg av vin med plastemballasje | en_US |
dc.type | Master thesis | en_US |
dc.description.localcode | nhhmas | en_US |