dc.description.abstract | Masteroppgaven dreier seg om omstilling i teknologisektoren, nedbemanning og innleid arbeidskraft. Det er et fokus hvor det ikke finnes altfor mye tidligere forskning. Sentralt er kriterier for utvelgelse ved nedbemanning og på hvilken måte innleid arbeidskraft kan brukes i omstillingsprosesser.
Empirien er basert på dybdeintervjuer i tre bedrifter, valgt ut fra formål og tilgjengelighet. Den kvalitative tilnærmingen og valg foretatt underveis, legger selvsagte begrensninger for denne oppgaven når det kommer til generaliserbarhet.
Basert på erfaringer og synspunkter fra HR-ledere kommer det frem at nedbemanning kan skyldes økonomiske årsaker. Lover og regler er omfattende på området, og forteller hvordan omstillingsprosesser kan utføres.
Utvelgelse ved nedbemanning er først og fremst knyttet til kriteriene ansiennitet og kompetanse. Sistnevnte ser ut til å være viktigst for bedriftene i dette utvalget, siden de ansatte er en så viktig ressurs i teknologibedrifter.
Kompetanse er et komplisert og sammensatt begrep. Det var interessant å høre ledernes syn på dette. Innleid arbeidskraft kan brukes til blant annet fraværsdekning, og for å få tilgang på spesiell kompetanse.
Det er vanskelig å gi et godt bilde av komplekse prosesser, men intervjuobjektene og jeg selv har forsøkt etter beste evne. Nedbemanning og bruk av innleid arbeidskraft er en av mange utfordringer i teknologisektoren. | nb_NO |