dc.description.abstract | Til tross for sterk vekst, har lønnsomheten i hotellbransjen lenge vært under gjennomsnittet
sammenliknet med annet norsk næringsliv. Med økende strøm- og råvarepriser, samt
ettervirkninger av koronapandemien, er det viktig å forstå hva som driver lønnsomheten i
hotellbransjen. I denne utredningen har vi undersøkt faktorer som kan forklare
lønnsomhetsvariasjoner blant norske hoteller.
Vi har innhentet data over to år fra 200 hoteller i Norge. Av disse tilhører 76 hotellkjeden
Choice, mens resterende hoteller tilhører mindre kjeder eller er frittstående hoteller.
Regnskapstall er hentet fra Proff Forvalt, mens data på faktorer vi undersøker er hentet fra
booking.com, hotellenes hjemmeside og sosiale medier.
Basert på teori om kostnadsdrivere, empiri om inntektsdrivere og empiriske funn fra
hotellbransjen har vi utviklet hypoteser om lønnsomhetsdrivere. Vi har utforsket hypotesene
ved å benytte korrelasjons- og regresjonsanalyser.
Vi konkluderer med at skala og kapasitetsutnyttelse har positiv lønnsomhetseffekt. Det samme
gjelder konferansefasiliteter, strandhotell og flyplasshotell. Imidlertid finner vi at skihotell har
negativ lønnsomhetseffekt. Da strand- og flyplasshotell er knyttet til omgivelsene, mens
konferansefasiliteter og økning av skala krever store investeringer, kan det være vanskelig for
eksisterende hoteller å gjøre noe med. Dermed synes strategiske valg knyttet til hotellkonsept
og størrelse å være svært viktig ved etablering. Det er også viktig å vurdere potensialet i det
lokale markedet, da etterspørselen er viktig for hotellenes kapasitetsutnyttelse.
Vi finner at antall Instagram følgere, kundetilfredshet og antall stjerner har negativ
lønnsomhetseffekt. Dermed synes tiltak for å styrke merkevare og øke kundeverdi, gjennom
eksempelvis bedre service og kvalitet, å gå på bekostning av lønnsomheten. Avslutningsvis
finner vi at eldre daglige ledere, trolig grunnet erfaring, drifter mer lønnsomt.
Vi konkluderer med at strategiske valg ved etablering er viktig for hotellenes lønnsomhet,
mens det å skape økt kundeverdi koster mer enn det smaker. | en_US |