Klar, ferdig, hvordan skal vi starte? Et felteksperiment om oppstartsaktiviteter i team på videregående skoler
Abstract
De første minuttene i et team legger ofte sterke føringer på hvordan teamet vil fungere, og kan være kritisk for hvordan teamet presterer. Denne masterutredningen utforsker oppstartsaktiviteters direkte effekt på de objektive og subjektive prestasjonene til teamene i studien. Deretter undersøkes det hvordan oppstartsaktivitetene påvirker prosessvariablene støttende atferd, oppgavefokus og psykologisk trygghet. Videre, utforskes prosessvariablenes effekt på objektiv- og subjektiv prestasjon, samt intervensjonenes effekt på objektiv- og subjektiv prestasjon mediert av prosessvariablene.
Studien har en deduktiv tilnærming og er et felteksperiment. Eksperimentet ble utført på ca. 800 elever fordelt på 143 team ved ni videregående skoler som deltok i innovasjonscamper i regi av Ungt Entreprenørskap og NCE Seafood Innovation, høstsemesteret 2023. Under gjennomføringen av studien har elevteamene på skolene blitt delt inn i tre grupper. Eksperimentgruppen hvor vi gjennomførte 30 minutter med Start Smart-intervensjonen, Teambuildingsgruppen hvor teambuildingsaktiviteten «to sannheter og en løgn» ble gjennomført i 30 minutter, og kontrollgruppen uten noe form for manipulasjon. Start Smart er et verktøy for å sikre effektiv oppstart og utvikling av team og grupper, hvor team skal utforske og avklare viktige tema for teamsamarbeidet. Aktiviteten «to sannheter og en løgn» legger til rette for at man skal bli bedre kjent med hverandre på en vennlig og avslappet måte.
Vi har samlet inn kvantitativ data gjennom en digital spørreundersøkelse, og objektivt resultat fra dommerpanelene under casekonkurransene i innovasjonscampene. Vi har også samlet inn supplerende kvalitative data i form av observasjoner.
Vi finner at oppstartsaktiviteter ikke har signifikant effekt på verken prosess eller prestasjon. Vi ser likevel at teamene som har gjennomført «to sannheter og en løgn» presterer best objektivt, og at disse teamene også har en tendens til høyere gjennomsnittscore på støttende atferd og psykologisk trygghet. Vi konkluderer basert på resultatene at det ikke er hensiktsmessig at elevene som deltar i innovasjonscampene bruker tid på oppstartsaktiviteter av typene vi har benyttet i eksperimentet. Samlet sett indikerer funnene kompleksiteten i å forstå teamdynamikk blant videregåendeelever, og antyder at tilpasninger av oppstartsverktøy og tilnærminger kan være nødvendige for å oppnå optimal effekt i denne konteksten.