Lederes utfordringer i arbeidet med psykologisk trygghet : Opplevelser av arbeidet med psykologisk trygghet i en norsk arbeidslivskontekst
Abstract
Forskningen indikerer at organisasjoner som har høy grad av psykologisk trygghet, presterer bedre. Kombinasjonen av at psykologisk trygghet er viktig, og at mange organisasjoner sliter med dette, har ført til stor etterspørsel etter kunnskap om psykologisk trygghet. Psykologisk trygghet handler om opplevelsen av å kunne ta mellommenneskelig risiko på arbeidsplassen, uten frykt for å bli sanksjonert for dette. Forskningen har fokusert mest på de positive sidene av psykologisk trygghet, og hvilke forutsetninger som skal til for å skape psykologisk trygghet.
Denne masterutredningen undersøker utfordringer i arbeidet med psykologisk trygghet. Gjennom en kvalitativ casestudie har vi intervjuet ni toppledere og fire coacher på tvers av bransjer for å kartlegge utfordringer de opplever i arbeidet med psykologisk trygghet. Funnene i studien baserer seg på deres personlige erfaringer fra forskjellige organisasjoner de har jobbet for, og danner grunnlaget for å belyse studiens problemstilling.
Hovedfunnene kan oppsummeres i tre deler. For det første finner vi at det eksisterer misforståelser om hva psykologisk trygghet faktisk betyr og hva man bør gjøre for å oppnå det. Funnene våre antyder at det er vanskelig å forstå hva psykologisk trygghet innebærer, hvorfor man vil ha det og hvordan man skal arbeide med det. For det andre har vi sett utfordringer knyttet til individuelle forskjeller. Spesielt dreier dette seg om individers selvfølelse, samt hvordan lederen og ansattes grad av empati, kan være mulige utfordringer for arbeidet med psykologisk trygghet. For det tredje mener vi at det kan være iboende utfordringer for psykologisk trygghet i den strukturelle utformingen av organisasjoner. Her finner vi at uklare kriterier for oppsigelser, maktforholdet mellom leder og ansatt, samt utilstrekkelig håndtering av kompetanseforskjeller i et team, alle kan være utfordrende for arbeidet med psykologisk trygghet.
Samlet bidrar vår studie med teoretisk innsikt ved å utforske og avklare misforståelser rundt psykologisk trygghet selv erfarne toppledere strever med, og hvordan det kan påvirkes av individuelle forskjeller og strukturelle faktorer i organisasjonene. De praktiske implikasjonene av studien tilsier at arbeidet med psykologisk trygghet krever kontinuerlig innsats over lang tid, og at det er helt sentralt for lederen å forstå at det potensielt finnes flerfoldige utfordringer som kan hindre lederen i dette arbeidet. Hvis man er seg bevisst de mulige utfordringene, er sjansen større for å skape et arbeidsmiljø hvor ansatte tør å engasjere seg fullt ut, og på den måten legge til rette for bedre prestasjoner.