dc.description.abstract | Hvitvasking har i nyere tid fått økt fokus, hvor det ble implementert en ny hvitvaskingslov i 2018 som representerte en betydelig skjerping av eksisterende regelverk på flere nøkkelområder. Revisors opprinnelige mandat har vært å minimere interessekonflikten mellom ledelsen og eierne i et selskap. Imidlertid har endringer i lovgivningen ført til økte forpliktelser fra myndighetene. Revisors etterlevelse av regelverket har fått kritikk fra Finanstilsynet, noe som har ført til sanksjoner. Det er imidlertid ikke oppstått en enighet for disse sanksjonene, noe som reiser spørsmål rundt revisors rolle i hvitvaskingsforebygging. Vi valgte med dette å konsentrere oss om revisors oppfatning av sin rolle i kampen mot hvitvasking i vår masterutredning.
Vi har gjennomført en flercasestudie i form av semi-strukturerte intervju med fire forskjellige revisjonsselskap. Tidligere teori og studier benyttet vi for å forme tre underordnede kategorier som vi identifiserte og spilte en vesentlig rolle i denne prosessen. Dette ble følgelig implementert i intervjuguiden.
Samlet sett gir studien innsikt i revisors rolle i bekjempelsen av hvitvasking og understreker behovet for kontinuerlig opplæring, klare retningslinjer og bedre samarbeid mellom revisorer og myndigheter. Resultatene utfordrer også revisors evne til å avdekke økonomisk kriminalitet og peker på barrierer som “hindrer” revisorer i å spille en mer aktiv rolle i hvitvaskingsforebygging. Disse barrierene kan være avgjørende for å forstå hvorfor revisor per dags dato ikke avdekker økonomisk kriminalitet i den grad som man skal kunne forvente av en rapporteringspliktig. Studien gir også grunnlag for refleksjon rundt revisors forhold til lovverket og utfordringene som hindrer revisor i å være mer proaktiv i bekjempelsen av hvitvasking. | en_US |