Det teknologiske forventingssjokket i oppdrettsbransjen : et casestudie av hvordan landbasert lakseoppdrett kan endre den tradisjonelle oppdrettsbransjen
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3134026Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4508]
Sammendrag
I denne masterutredningen har formålet vært å analysere hvordan landbasert oppdrett har
påvirket forventinger og strategiske endringer blant etablerte oppdrettsbedrifter. Hensikten
har vært å identifisere variasjonene i forventingene der vi har fokusert på hvordan
landbasert oppdrett har skapt en disrupsjon i bransjen. Fra 2011 markerte landbasert
oppdrett, drevet av bærekraft, myndigheter, teknologisk fremskritt og kunnskap et mulig
skifte for industrien som potensielt kan indikere et forestående forventingssjokk.
VI har anvendt teori om prestasjonsforskjeller, eksterne sjokk med fokus på teknologiske
sjokk og strategiske beslutninger under slike sjokk for å forstå bransjens endringer og
bygging av absorberende kapasitet de siste årene. Fokuset har vært på hvordan bedrifter
responderer når forventinger endres og hvordan en endring i bransjedynamikken gjør at
etablerte bedrifter kan bli ufleksible og må endre sine strategier. Empirien er basert på en
kombinasjon av sekundærdata og primærdata fra semistrukturerte dybdeintervju med
nøkkelpersoner, hvor funnene er presentert i en todelt analyse som omfatter
oppdrettsbransjens historie og aktørenes varierende forventinger.
Våre funn indikerer at oppdrettsbransjen alltid har vært dynamisk, men at det har skjedd
tydelige forventingsbrudd siden 2011, spesielt i 2020 med børsnotering av landbaserte
oppdrettsbedrifter. Havbaserte oppdrettsbedrifter har reagert ved å investere i teknologi og
kunnskap for landbasert oppdrett. Selv om det er for tidlig å fastslå et fullstendig teknologisk
forventingssjokk, er forventingsbruddene tydelige og de etablerte bedriftene forbereder seg
ved å bygge absorberende kapasitet og øke organisatorisk fleksibilitet. Landbasert
oppdrettsevne til å produsere for lokale markeder er en viktig faktor som kan påvirke norsk
lakseeksport i fremtiden. Samlet sett tyder funnen på en bransje i endring, hvor et
forventingssjokk er mulig, og der bedrifter med sterkt absorberende kapasitet står best
rustet til å tilpasse seg hurtig og effektivt.