dc.contributor.author | Ingebrigtsen, Elisabeth | |
dc.date.accessioned | 2011-09-21T08:18:31Z | |
dc.date.available | 2011-09-21T08:18:31Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/169007 | |
dc.description.abstract | Denne oppgaven ser på hvorvidt det eksisterer et samfunnsøkonomisk tap i den norske matindustrien. Teorien brukt for å analysere matindustrien er teori om dødvektstap ved monopol og teori om det samfunnsøkonomiske tapet som oppstår ved monopol som følge av lavere produktivitet, profittsøking og redusert dynamisk effektivitet. For å vurdere den samfunnsøkonomiske effektiviteten i norsk matproduksjon sammenlignes denne med matindustrien i Sverige og Danmark.
Basert på funnene i analysen er det tydelig at norsk matindustri er preget av høy konsentrasjon og derav svak konkurranse mellom de ulike aktørene. De norske produsentene er i motsetning til danske og svenske produsenter, beskyttet mot konkurranse fra utlandet på grunn av det norske importvernet. Dette bidrar til at norske produsenter i større grad kan benytte seg av sine dominerende posisjoner i forhandlinger med detaljistkjedene. Analysen peker også på at både innovasjonsgraden og produktiviteten i norsk matindustri er betydelig lavere enn i resten av Skandinavia og at de norske aktørene med stor sannsynlighet driver med profittsøking. Selv om detaljistkjedene i dag har fått en betydelig økning i kjøpermakt og stiller sterkere i prisforhandlinger med produsenter, er det tydelig at den norske matindustrien i dag ikke er samfunnsøkonomisk effektiv og at den begrensede konkurransen skaper et samfunnsøkonomisk tap. | en |
dc.language.iso | nob | en |
dc.title | Det norske importvernet- en kilde til samfunnsøkonomisk tap? : en teoretisk analyse av den samfunnsøkonomiske effektiviteten i skandinavisk matindustri | en |
dc.type | Master thesis | en |
dc.subject.nsi | VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Samfunnsøkonomi: 212 | en |