Selskapsdiversifisering og aksjonærverdier : Konglomeratrabatten i Orkla
Abstract
Formålet med denne utredningen er å undersøke om Orklas organisasjonsstruktur som konglomerat skaper eller reduserer verdier for Orklas aksjonærer i forhold til en situasjon hvor selskapet konsentrerer seg om få kjerneområder. Studien tar utgangspunkt i en strategisk analyse som knytter Orkla opp mot potensielle verdiskapende og -reduserende egenskaper ved organisasjonsstrukturen. I tillegg inneholder utredningen tre kvantitative analyser med formål om å identifisere og følge utviklingen til en eventuell konglomeratrabatt i Orkla.
I den strategiske analysen observerer vi at Orkla gjennomfører ulike tiltak for å utnytte de potensielt verdiskapende egenskapene for et konglomerat, gjennom blant annet ledelsesutdanning og bruk av interne markeder. Det avdekkes også forhold ved Orklas kompliserte struktur som medfører potensielle kostnader, særlig knyttet til prinsipal-agent-problemer. Størrelsen og effekten av de enkelte verdiskapende og verdireduserende egenskapene er vanskelig å vurdere, da disse ikke er målbare. I tillegg kartlegges endringer i rådende markedsforhold under perioden som kan ha påvirket Orklas strategiveivalg.
I de kvantitative analysene finner vi resultater som tyder på at Orkla som et konglomerat reduserer aksjonærverdier sammenlignet med et scenario hvor selskapet er delt opp i separate enheter. Dette underbygges av en analyse med bruk av en tilnærming til forholdstallet Tobin’s Q, som resulterer i en redusert konglomeratrabatt etter Orklas strategiendring om fokus på å bli Nordens ledende merkevareselskap i 2010. Videre observerer vi at Tobin’s Q har økt i den tilsvarende perioden. Avslutningsvis supplerer vi med en Chop Shop-analyse av selskapet som resulterer i en konglomeratrabatt på 15 % pr. 31.12.2013.
Resultatene tyder derfor på at de verdireduserende effektene av en konglomeratstruktur for Orkla er større enn de verdiskapende effektene. Konglomeratstrukturen for Orkla kan derfor sies å redusere aksjonærverdier.