Lønnsomhet i norske filmprosjekter og -selskap : en studie av den norske filmbransjen
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/223259Utgivelsesdato
2014Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4490]
Sammendrag
Den norske spillefilmbransjen er kompleks og består av mange aktører og forhold som preger hverandre. Kulturdepartementet er i gang med flere utredninger av bransjen, som skal legge grunnlag for en ny stortingsmelding om film. Det er derfor forventet at det vil skje endringer i filmbransjens rammevilkår. Målet med denne utredningen har vært å bidra til den pågående debatten om utvikling i bransjen med et økonomisk perspektiv. Dette har vi gjort ved å kartlegge lønnsomheten i bransjen og finne ut av hva som kan forklare lønnsomhetsforskjeller i den norske film-bransjen i dag. Utredningen har en beskrivende og utforskende hensikt.
Studieobjektet i vår analyse har vært den norske filmbransjen i perioden 2010-2013. For å kunne si noe om lønnsomhet i bransjen, og finne mulige forklaringer til lønnsomhets-variasjon, har vi undersøkt bransjens konkurransearena og analysert lønnsomhetsdrivere i både produksjonsselskaper og filmprosjekter.
Våre hovedfunn er at lønnsomheten i bransjen generelt er lav og at maktforhold mellom aktørene i stor grad påvirker lønnsomhetsfordelingen. Vi har funnet at selskapenes størrelse, samarbeid, kostnadsbevissthet og hvordan de forholder seg til institusjonelle faktorer har spesielt stor innvirkning på produksjonsselskapenes, og filmprosjektenes, lønnsomhet. Disse bygger på strategiske valg produksjonsselskapene tar, og ulike kombinasjoner av slike valg vil kunne føre til økt lønnsomhet. Store produksjonsselskap synes å ha større forutsetninger for høy lønnsomhet, og vi tror en konsolidering i bransjen vil være fordelaktig. Videre vil økt fokus på internasjonalt samarbeid og heving av inntektsnivået i ulike visningsvinduer være viktig for lønnsomhet i fremtiden.