En empirisk analyse av det kjønnsdelte arbeidsmarkedet i Norge : med fokus på kvinners deltidsarbeid i perioden 2003 til 2011
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/223996Utgivelsesdato
2014Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4490]
Sammendrag
Denne masteroppgaven benytter empiriske metoder for å analysere omfanget av deltidsarbeid blant kvinner i Norge. Flere faktorer er inkludert for å identifisere hvilke kvinner som arbeider deltid, og hvordan dette eventuelt har endret seg over tid. Vi vil se på både endogen og eksogen påvirkning. Datamaterialet bygger på forløpsdatabasen FD-trygd. Det inneholder blant annet variabler som; bakgrunn, familiesituasjon, utdanning, næring, yrke m.m.
Vi har hovedsakelig sett på perioden 2003 til 2011. Spesielt har vi vært interessert i effekten av Arbeidsmiljølovendringen per 1. januar 2006, der deltidsansatte fikk rett til å få utvidet sin stilling før arbeidsgiver ansetter nye arbeidstakere. Vi finner at endringsloven har hatt en positiv effekt på gjennomsnittlig arbeidstid for kvinner. Vi mener derfor vi kan antyde at deltid ikke kun handler om preferanser.
Ellers finner vi at kvinner fortsatt arbeider mindre enn menn og at mange kvinner jobber i kvinnedominerte yrker som salg- og service, men at vi har en utvikling der kvinner i større grad går inn i mannsdominerte yrker hvor kjønnsforskjellene i arbeidstid minimeres. Vi finner også at barn vil påvirke kvinners arbeidstid mer enn menns. Vi finner større kjønnsforskjeller mellom kvinner og menn med grunnskole-/eller videregående skolenivå enn mellom kvinner og menn med høyere utdannelse.