• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Norges Handelshøyskole
  • Thesis
  • Master Thesis
  • View Item
  •   Home
  • Norges Handelshøyskole
  • Thesis
  • Master Thesis
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Lønnsomhet i oppdrettsnæringen : en studie av lønnsomhetsdrivere i store norske oppdrettskonsern

Viken, Palina Linnea; Larssen, Petter Stumberg
Master thesis
Thumbnail
View/Open
masterthesis.PDF (3.429Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2454235
Date
2017
Metadata
Show full item record
Collections
  • Master Thesis [4207]
Abstract
Den norske oppdrettsbransjen har i de siste tiårene vært i stadig utvikling, og har vokst til å bli

en betydelig næring i Norge. Med utgangspunkt i lange og stolte fiskeritradisjoner, kombinert

med gunstige klimatiske forhold, har forutsetningene for næringen vært gode. Bransjen har

gjennom innovasjon og teknologiske løsninger sikret seg en verdensledende posisjon innen

oppdrett av laks og ørret. Samtidig blir bransjen i dag preget av sykdommer som lakselus og

strenge reguleringer, som fører til lav tilbudsvekst i produksjonsvolum. Et fokus på hva som

driver lønnsomheten er dermed av stor betydning. Formålet med denne utredningen har derfor

vært å utforske kilder til lønnsomhetsvariasjoner blant norske oppdrettsselskap.

Studieobjektet i utredningen har vært de 11 største norske oppdrettsselskapene. Fra de utvalgte

oppdrettsselskapene har vi hentet inn regnskapsinformasjon og annen relevant informasjon for

tidsperioden 2006-2015. I utredningen fokuserer vi på hvordan makroomgivelsene, bransjen

og karakteristika ved oppdrettsselskapene kan påvirke lønnsomheten, samt forklare de relative

lønnsomhetsprestasjonene. Utredningen har både kvantitative og kvalitative elementer, men

benytter primært kvantitative analyseteknikker til å komme frem til signifikante årsakssammenhenger.

Våre hovedfunn er at produktmiks, videreforedling, fôrproduksjon, lokalisering og eierskap er

betydelige drivere av lønnsomhetsvariasjoner blant selskapene i vårt utvalg. Produktmiks,

hvorvidt man produserer andre produkter enn laks, har en klar negativ lønnsomhetseffekt.

Relatert til dette viser også videreforedling, om selskapet bearbeider fisken, en klar negativ

effekt på lønnsomhetsprestasjoner. Begge disse faktorene kan settes i relasjon til å ha en mer

kompleks produksjonsprosess, som for eksempel kan kreve mer koordinering. Videre har

faktoren fôrproduksjon, om selskapet har egen fôrproduksjon eller kjøper fra en ekstern

tilvirker, en positiv sammenheng med lønnsomhet. Dette kan tyde på at selskapene med egen

fôrproduksjon har oppnådd økt lønnsomhet ved å ta del i et lønnsomt marked eller ved å

redusere transaksjons- og hold-up-kostnader. Selskapenes lokalisering har vist seg som en klar

forklaringsfaktor med gjennomgående signifikante sammenhenger. Vi fant at en større andel

produksjon i Norge versus utlandet viser seg å ha en positiv effekt på lønnsomheten.

Resultatene viser også signifikante forskjeller innad i Norge, hvor det er positivt med en større

andel produksjon i Nord-Norge og Midt-Norge kontra å produsere på Vestlandet. Et siste

interessant resultat er betydningen av hvilken type eierskap selskapene har. De børsnoterte

selskapene har prestert signifikant dårligere enn de familie-, privat- eller gründereide

selskapene i vårt utvalg.

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit