dc.description.abstract | Den norske oppdrettsbransjen har i de siste tiårene vært i stadig utvikling, og har vokst til å bli
en betydelig næring i Norge. Med utgangspunkt i lange og stolte fiskeritradisjoner, kombinert
med gunstige klimatiske forhold, har forutsetningene for næringen vært gode. Bransjen har
gjennom innovasjon og teknologiske løsninger sikret seg en verdensledende posisjon innen
oppdrett av laks og ørret. Samtidig blir bransjen i dag preget av sykdommer som lakselus og
strenge reguleringer, som fører til lav tilbudsvekst i produksjonsvolum. Et fokus på hva som
driver lønnsomheten er dermed av stor betydning. Formålet med denne utredningen har derfor
vært å utforske kilder til lønnsomhetsvariasjoner blant norske oppdrettsselskap.
Studieobjektet i utredningen har vært de 11 største norske oppdrettsselskapene. Fra de utvalgte
oppdrettsselskapene har vi hentet inn regnskapsinformasjon og annen relevant informasjon for
tidsperioden 2006-2015. I utredningen fokuserer vi på hvordan makroomgivelsene, bransjen
og karakteristika ved oppdrettsselskapene kan påvirke lønnsomheten, samt forklare de relative
lønnsomhetsprestasjonene. Utredningen har både kvantitative og kvalitative elementer, men
benytter primært kvantitative analyseteknikker til å komme frem til signifikante årsakssammenhenger.
Våre hovedfunn er at produktmiks, videreforedling, fôrproduksjon, lokalisering og eierskap er
betydelige drivere av lønnsomhetsvariasjoner blant selskapene i vårt utvalg. Produktmiks,
hvorvidt man produserer andre produkter enn laks, har en klar negativ lønnsomhetseffekt.
Relatert til dette viser også videreforedling, om selskapet bearbeider fisken, en klar negativ
effekt på lønnsomhetsprestasjoner. Begge disse faktorene kan settes i relasjon til å ha en mer
kompleks produksjonsprosess, som for eksempel kan kreve mer koordinering. Videre har
faktoren fôrproduksjon, om selskapet har egen fôrproduksjon eller kjøper fra en ekstern
tilvirker, en positiv sammenheng med lønnsomhet. Dette kan tyde på at selskapene med egen
fôrproduksjon har oppnådd økt lønnsomhet ved å ta del i et lønnsomt marked eller ved å
redusere transaksjons- og hold-up-kostnader. Selskapenes lokalisering har vist seg som en klar
forklaringsfaktor med gjennomgående signifikante sammenhenger. Vi fant at en større andel
produksjon i Norge versus utlandet viser seg å ha en positiv effekt på lønnsomheten.
Resultatene viser også signifikante forskjeller innad i Norge, hvor det er positivt med en større
andel produksjon i Nord-Norge og Midt-Norge kontra å produsere på Vestlandet. Et siste
interessant resultat er betydningen av hvilken type eierskap selskapene har. De børsnoterte
selskapene har prestert signifikant dårligere enn de familie-, privat- eller gründereide
selskapene i vårt utvalg. | nb_NO |