dc.description.abstract | Denne utredningen tar for seg det norske dagligvaremarkedet sin bruk av
kundelojalitetsprogrammer, samt gjør rede for hvordan dette i sin tur kan påvirke
konkurransebildet. Med utgangspunkt i mikroøkonomisk teori analyseres og drøftes mulige
konkurransevirkninger av de ulike kundeprogrammene som eksisterer i dagligvaremarkedet.
Videre ønsker vi å se om programmene i realiteten fører til økt kundelojalitet. Siden det
eksisterer begrenset empiri og litteratur på dette området i det norske dagligvaremarkedet, har
vi gjennomført en empirisk spørreundersøkelse blant kunder for å bidra til ny innsikt på
området.
Innledningsvis presenteres bransjens historie, hvordan dagligvaremarkedet fungerer i dag og
de ulike kundelojalitetsprogrammene. Videre ser vi på etablerte teorier og empiri for å kunne
drøfte hvordan kundelojalitetsprogrammene virker inn på konkurransen. Deretter presenteres
den empiriske delen hvor vi redegjør for metodisk tilnærming, samt presenterer hypoteser og
funn. I analysen kartlegger vi markedsstrukturen, drøfter programmenes utforming og ser
nærmere på de konkurransemessige virkningene. Avslutningsvis gir vi en oppsummering hvor
vi legger frem funnene fra utredningen.
De viktigste funnene er at kundelojalitetsprogrammene som benyttes i norsk dagligvare kan
være med på å gjøre priskonkurransen mer intens. Videre vil dette kunne føre til en reduksjon
i aktørenes profitt. Dersom kun én aktør hadde tilbydd kundelojalitetsprogram, vil det kunne
være lønnsomt for han selv. På samme måte kan det være en ulempe for en aktør dersom han
er den eneste som ikke tilbyr et kundelojalitetsprogram.
Våre videre funn er at det er en sammenheng mellom det å ha et kundelojalitetsprogram og
kundens lojalitet til butikk. Dette kan enten forklares ved at programmene har en
lojalitetsskapende effekt eller at kunden velger å ha programmet fordi han allerede er lojal.
Kunder som har flere enn ett kundelojalitetsprogram ser ut til å være mindre lojale enn de
kundene som kun har ett. | nb_NO |