dc.contributor.author | Melberg, Hans Olav | |
dc.contributor.author | Schøyen, Øivind | |
dc.date.accessioned | 2015-01-30T14:09:53Z | |
dc.date.accessioned | 2015-02-12T12:12:12Z | |
dc.date.available | 2015-01-30T14:09:53Z | |
dc.date.available | 2015-02-12T12:12:12Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.citation | 32 p. Statens institutt for rusmiddelforskning, 2012 | nb_NO |
dc.identifier.isbn | 978-82-7171-378-2 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/276202 | |
dc.description | Open Acces Policy | nb_NO |
dc.description.abstract | Denne rapporten analyserer
i hvor stor grad
en reduks
j
on
i skjenketide
n
påvirker omsetningen
i utelivsbransjen.
I Norge er det en nasjonalt beste
mt maksimal skjenketid fram til kl 03.00
alle dager, men no
rske kommuner
kan velge å innskrenke skjenketiden ytterligere.
Innskrenkning
i
skjenketid
en
kan være e
t aktuelt virkemiddel for å redusere
problemer knyttet
til skader, vold og bråk om natten
som
følge av beruselse
.
Eksisterende
forskning
tyder på at
det er en sammenheng mellom skjenketiden og registrerte voldsepisoder, men så langt har
man ikke undersøkt i hvor stor grad en endring vil påvirke omsetningen i utelivsbransjen.
Omsetningen i utelivsb
ransjen påvirkes av mange faktorer, men ved hjelp av statistiske
metoder kan man
forsøke å
isolere effekten av skjenketidsendringene fra andre forhold som
påvirker omsetningen. Metoden
vi har benyttet
utnytter
variasjonene i
s
kjenketidene mellom
kommunene
og
de endringene som
flere kommuner har
gjort i
skjenketid
en
de siste ti årene.
På grunnlag av dette forsøker vi å vise hvordan
variasjonen i skjenketid
samvarierer
med
omsetningen i utelivsbransjen i 48 norske kommuner i perioden 20
00
-
2010.
I tillegg
stud
erer
vi
et
utvalg på 220 utesteder
. De
er valgt ut for å representere utesteder som har en betydelig
inntekt fra skjenking
Hovedkonklusjonen er at en reduksjon i skjenketiden
på en time reduserer gjen
nomsnittlig
omsetning
per skjenkested
med mellom
9
og 12
prosent.
Dette er
et
gjennomsnitt
,
og enkelte
utesteder vil oppleve et større fall
i omsetningen
, mens andre utesteder vil oppleve en mindre
effekt. For utesteder som allerede stenger
tidligere enn
den maksimale skjenketiden i
kommunen
,
vil en endring ha
liten eller ingen
betydning.
Med noen forbehold kan
de
resultatene vi kommer fram til
tolkes som en øvre grense på
hvor stor endringen i
omsetningen i utelivsbransjen vil bli på nasjonalt nivå
dersom man reduserer den maksimalt
tillatte skjenketiden med
é
n
time
,
og en nedre grense for effekten
på omsetningen i
enkeltbedrifter som må stenge
é
n time tidligere enn før. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | SIRUS | nb_NO |
dc.relation.ispartofseries | Forskningsrapport;2012 | |
dc.relation.uri | http://www.sirus.no/filestore/Import_vedlegg/Vedlegg_publikasjon/Skjenketidogomsetning2.pdf | |
dc.title | Hvordan påvirker redusert skjenketid omsetningen i utelivsbransjen? Nettrapport | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.date.updated | 2015-01-30T14:09:52Z | |
dc.identifier.cristin | 1067213 | |