Konjunkturimpulser fra utlandet : en empirisk analyse av impulsene fra internasjonale produktmarkeder i perioden 2002 til 2014
Abstract
I denne masteroppgaven estimerer vi hvilken effekt fluktuasjoner i etterspørselen på de norske eksportmarkedene og verdensmarkedsprisene, har hatt på norsk konjunkturutvikling i perioden 2002–2014. Ved bruk av SSBs makroøkonomiske modell KVARTS simulerer vi en kontrafaktisk utvikling i norsk økonomi i samme periode, der utenlandsk etterspørsel og markedspriser ikke varierer, men i stedet følger sine underliggende trender. Ved å sammenligne den simulerte utviklingen med den virkelige utviklingen, isolerer vi effektene fra fluktuasjoner i disse utenlandske impulsene. Vi studerer virkningen impulsene har hatt på flere økonomiske konjunkturindikatorer, deriblant BNP, eksportvolum og arbeidsledighet.
Til forskjell fra sammenlignbare studier om konjunkturutviklingen på 1980– og 90–tallet, finner vi at bidragene fra utlandet stort sett har bidratt til å forsterke opp- og nedgangskonjunkturene i norsk økonomi i perioden 2002–2011. Oppsplitting av impulsene i pris- og etterspørselseffekter viser at det er fluktuasjoner i markedsetterspørselen som har vært den viktigste enkeltfaktoren bak konjunktursvingningene. Fluktuasjoner i markedsprisene har ikke gitt like store bidrag, og har i deler av perioden også dempet konjunktursyklene.
Fra 2013 til 2014 har Norge hatt en tilnærmet nøytral konjunkturutvikling. Våre funn tyder på at de utenlandske impulsene har bidratt til å dempe konjunkturene ned mot trendveksten i denne toårsperioden.