(U)lik lønn for samme arbeid? En empirisk studie av lønnsforskjellene mellom kvinnelige og mannlige økonomer i Norge
Abstract
Formålet med denne oppgaven er å studere lønnsforskjellene mellom kvinnelige og mannlige siviløkonomer i Norge. Med det utgangspunkt undersøker vi størrelsen på lønnsgapet, hvordan det utvikler seg gjennom karriereløpet og hvordan lønnsforskjellene kan forklares. Dette gjør vi både for samtlige økonomer under 55 år og økonomer uteksaminert mellom 2009 og 2019. Undersøkelsen er basert på registerdata fra Microdata.no, og vi benytter tverrsnittsdata fra 2019. Et viktig bidrag er dermed at vi benytter ferske data, av høy kvalitet, til å gi et oppdatert bilde av lønnsgapet blant siviløkonomer.
Resultatene av analysen viser at det rå (ikke-justerte) lønnsgapet mellom kvinnelige og mannlige siviløkonomer under 55 år, er på 20.12 prosent. Lønnsforskjellene er imidlertid mindre for økonomene tidlig i karriereløpet, hvor det rå lønnsgapet på 13.95 prosent. Dekomponeringsanalysen bekrefter at ulik erfaring er en viktig kilde til lønnsgapet. For økonomer under 55 år, forklarer erfaring 23 prosent av det totale lønnsgapet. Erfaring er også en viktig kilde til det uforklarte lønnsgapet. Vi finner nemlig at de mannlige økonomene har høyere avkastning av arbeidserfaring enn de kvinnelige. Det gjør at lønnsforskjellene øker gjennom karriereløpet. Denne effekten er særlig stor for de yngste økonomene, noe som indikerer at lønnsforskjellene øker mest i begynnelsen av karrieren.
Størrelsen på lønnsgapet varierer også mellom ulike yrker og sektorer. Både lønnsgapet og lønnsnivået er lavest i yrker og sektorer med et flertall av kvinner. Samtidig ser det ut til at lønnsforskjellene er større i yrker og sektorer der gjennomsnittslønnen til de mannlige økonomene er høyere. Samlet sett finner vi at kjønnssegregering i arbeidsmarkedet forklarer 30 prosent av det totale lønnsgapet mellom kvinnelige og mannlige siviløkonomer under 55 år.