Autentisk Ledelse, Tillit til Leder og Følelser under Organisasjonsendringer i Sjømatnæringen
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3054282Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4380]
Sammendrag
Den globale forretningsverdenen står overfor kontinuerlige endringer som fører til en rekke
utfordringer for organisasjonene, både i sjømatnæringen og øvrige bransjer. Jakten på den
beste lederstil har strammet seg til, og er et sensitivt emne i en slik kontekst. Masteroppgaven
er et bidrag til forskningen om autentisk ledelse, tillit og følelser i en kontekst av
organisasjonsendringer, og undersøker forskningsspørsmålet «Hvordan påvirker autentisk
ledelse, tillit til leder og følgeres følelser under organisasjonsendringer i Sjømatnæringen?».
Slik gir utredningen både ledere og følgere i sjømatnæringen nyttig innsikt som kan
implementeres i en jobbhverdag. Oppgaven er basert på en utforskende studie med induktiv tilnærming. Studien er en replikasjonsutvidelse av Agote, Aramburu & Lines studie “Authentic Leadership Perception,
Trust in the Leader, and Followers’ Emotions in Organisational Change Processes” fra
2016. Tolv respondenter fra norske organisasjoner i sjømatnæringen har blitt intervjuet.
Eksisterende litteratur om autentisk lederskap, tillit og følelser har blitt benyttet for å skape
en teoretisk bakgrunn, som også muliggjorde formuleringen av oppgavens proposisjoner.
Utredningens funn viser at autentisk ledelse i sjømatnæringen kan føre til økt tillitsnivå, samt
lede følgere til å erfare positive følelser under organisasjonsendringer. Det kom også frem at
høyt tillitsnivå forhindrer negative følelser, mens lavt tillitsnivå fremmer negative følelser.
Eksploderende funn inkluderes da det presenteres uttalelser knyttet til kjønn i sjømatnæringen
relatert til autentisk ledelse. Følgelig faller funnene sammen med de fleste av Agote,
Aramburu og Lines konklusjoner (Agote, Aramburu, & Lines, 2016). Funnene blir videre
diskutert og fortolket i lys av teoretiske implikasjoner. Videre presenteres praktiske
implikasjoner av autentisk ledelse, tillit og følelser i sjømatnæringen, samt mulige
begrensninger ved studien. Oppgaven oppsummeres ved en konklusjon og følgelig forslag til
videre forskning.