• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Norges Handelshøyskole
  • Thesis
  • Master Thesis
  • View Item
  •   Home
  • Norges Handelshøyskole
  • Thesis
  • Master Thesis
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Nye muligheter med tareoppdrett : En kvalitativ studie av potensialet for kommersialisering av dyrket tare

Bertelsen, Richard; Dahle, Fredrick
Master thesis
Thumbnail
View/Open
masterthesis.pdf (1.590Mb)
URI
https://hdl.handle.net/11250/3095547
Date
2023
Metadata
Show full item record
Collections
  • Master Thesis [4207]
Abstract
Denne utredningen har som formål å undersøke det kommersielle potensialet for dyrket tare, med et

mål om å skape et sirkulært produkt for å adressere globale utviklingstrekk og

bærekraftsutfordringer. Gjennom en kvalitativ metode og eksplorativ tilnærming, har det blitt

gjennomført dybdeintervjuer med ni respondenter som inkluderer oppdrettere av tare, investorer og

interessenter.

Denne utredningen viser at det er betydelig potensial for salg av dyrket tare, noe som er

tydeliggjort gjennom en SWOT-analyse. Tare kan bidra til bærekraft med sitt lave karbon- og

vannavtrykk, og dens evne til å absorbere karbondioksid, fosfor og nitrogen fra havet. Tare har

også en høy ernæringsmessig verdi, noe som gjør den egnet for både humant og animalsk konsum.

Utredningen antyder en økende etterspørsel etter sunne råvarer og marine oljer, og det er

muligheter for salg av tare til vegetarmarkedet, samt som ingrediens og smakstilsetning i andre

matprodukter. Tare har også betydelige fordeler ved bruk i dyrefôr, med studier som viser

helsemessige gevinster og redusert metangassutslipp. Tare ser også ut til å kunne brukes som

naturlig gjødsel og råvare i biostimulanter og sprøytemidler i jordbruket.

Imidlertid har denne utredningen også identifisert flere utfordringer for kommersialisering av

dyrket tare. Det høye innholdet av jod og tungmetaller i tare kan være en barriere for humant og

animalsk konsum, og det er strenge regler som begrenser bruk i begge markedene. Tare er et relativt

nytt produkt, og det er mangel på standardiserte prosesser for produksjon og foredling.

Tidskrevende og dyre regulatoriske prosesser og konkurranse om havarealene gjør det også

utfordrende å skalere opp produksjonen.

For å utnytte tarens potensial som en bærekraftig og næringsrik råvare i flere markeder, er det

behov for forskning på reduksjon av jod og tungmetaller, forbedring og standardisering av

produksjons- og foredlingsprosesser, samt samarbeid om tilpasning av regulatoriske rammer. Med

riktig håndtering kan tare bidra til å nå nasjonale og internasjonale bærekraftsmål, imøtekomme

globale utviklingstrekk og bærekraftsutfordringer, samtidig som det åpnes nye muligheter for

økonomisk vekst og innovasjon.

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit