Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorOsmundsen, Karen Sæbbø
dc.contributor.authorBertelsen, Richard
dc.contributor.authorDahle, Fredrick
dc.date.accessioned2023-10-10T13:18:18Z
dc.date.available2023-10-10T13:18:18Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3095547
dc.description.abstractDenne utredningen har som formål å undersøke det kommersielle potensialet for dyrket tare, med et mål om å skape et sirkulært produkt for å adressere globale utviklingstrekk og bærekraftsutfordringer. Gjennom en kvalitativ metode og eksplorativ tilnærming, har det blitt gjennomført dybdeintervjuer med ni respondenter som inkluderer oppdrettere av tare, investorer og interessenter. Denne utredningen viser at det er betydelig potensial for salg av dyrket tare, noe som er tydeliggjort gjennom en SWOT-analyse. Tare kan bidra til bærekraft med sitt lave karbon- og vannavtrykk, og dens evne til å absorbere karbondioksid, fosfor og nitrogen fra havet. Tare har også en høy ernæringsmessig verdi, noe som gjør den egnet for både humant og animalsk konsum. Utredningen antyder en økende etterspørsel etter sunne råvarer og marine oljer, og det er muligheter for salg av tare til vegetarmarkedet, samt som ingrediens og smakstilsetning i andre matprodukter. Tare har også betydelige fordeler ved bruk i dyrefôr, med studier som viser helsemessige gevinster og redusert metangassutslipp. Tare ser også ut til å kunne brukes som naturlig gjødsel og råvare i biostimulanter og sprøytemidler i jordbruket. Imidlertid har denne utredningen også identifisert flere utfordringer for kommersialisering av dyrket tare. Det høye innholdet av jod og tungmetaller i tare kan være en barriere for humant og animalsk konsum, og det er strenge regler som begrenser bruk i begge markedene. Tare er et relativt nytt produkt, og det er mangel på standardiserte prosesser for produksjon og foredling. Tidskrevende og dyre regulatoriske prosesser og konkurranse om havarealene gjør det også utfordrende å skalere opp produksjonen. For å utnytte tarens potensial som en bærekraftig og næringsrik råvare i flere markeder, er det behov for forskning på reduksjon av jod og tungmetaller, forbedring og standardisering av produksjons- og foredlingsprosesser, samt samarbeid om tilpasning av regulatoriske rammer. Med riktig håndtering kan tare bidra til å nå nasjonale og internasjonale bærekraftsmål, imøtekomme globale utviklingstrekk og bærekraftsutfordringer, samtidig som det åpnes nye muligheter for økonomisk vekst og innovasjon.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.subjectstrategisk ledelseen_US
dc.subjectbusiness analyticsen_US
dc.titleNye muligheter med tareoppdrett : En kvalitativ studie av potensialet for kommersialisering av dyrket tareen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodenhhmasen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel