Digital teknologi – avgjørende for en bærekraftig matvareforsyningskjede : En kvalitativ casestudie
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3098025Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master Thesis [4379]
Sammendrag
For å møte FNs bærekraftsmål, må bedrifter på tvers av bransjer omstille sin
virksomhet i større eller mindre grad. Matvarebransjen utmerker seg som en av de
mest miljøbelastende bransjene globalt, og står i dag for 1/3 av de totale
klimagassutslippene. Dette skyldes først og fremst ressurskrevende
landbruksproduksjon, store mengder matsvinn, lange transportavstander,
energiintensiv lagring og emballasjeavfall. En av utfordringene med å redusere
miljøpåvirkningene er mangel på sporbarhet i matvareforsyningskjeden. Dette gjør det
vanskelig for aktørene å foreta de rette miljøtiltakene. Med en stadig økende
befolkning, vil behovet for mat øke. Å redusere matvareforsyningskjedenes innvirkning
på miljøet er derfor avgjørende for å fremme en mer bærekraftig matvarebransje.
Vårt formål med studien er å undersøke hvordan digitale teknologier i norske
matvareforsyningskjeder bidrar til å fremme bærekraftig utvikling fra et
miljøperspektiv. Som følge av forsyningskjedenes kompleksitet, har vi avgrenset studien
til de tre siste stegene i forsyningskjeden; distribusjon, detaljhandel og forbruker.
Gjennom en kvalitativ casestudie har vi innhentet primærdata fra relevante
markedsaktører, i tillegg til sekundærdata i form av ulike dokumenter. De
semistrukturerte dybdeintervjuene, sammen med sekundære datakilder, ga oss både en
bred og dyp forståelse for forskningstemaet.
Vår analyse av dataen viser at digital teknologi har stor betydning for å møte de
miljøutfordringene matvareforsyningskjedene står overfor. Økt bevissthet om
bærekraftsmål har resultert i teknologisk nytekning, som har bidratt til å transformere
forsyningskjedene. Internet of Things, maskinlæring, analyse av Big Data, robotikk og
automatisering, og fremtreden av digitale plattformer, er avgjørende for å sikre
ressurseffektiv forsyning av matvarer. Selv om teknologiene som anvendes har ulike
mål og fokusområder, bidrar de samlet til å redusere miljøpåvirkningene fra
distribusjon, detaljhandel og forbrukerleddet. Det er behov for å fortsette å utvikle og
ta i bruk nyskapende og fremtidsrettede teknologier. Samarbeid mellom aktørene i
forsyningskjeden, digital kompetanse og strategisk planlegging fremheves til slutt som
viktige forutsetninger for å lykkes med bærekraftsarbeidet.