Konkurranseevne i norsk sjømatindustri : klynger og verdikjeder
Research report
Åpne
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/164755Utgivelsesdato
2002-10Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Reports (SNF) [542]
Sammendrag
I denne analysen av konkurranseevnen til norsk sjømatindustri påpekes det at havbruk og fiske har naturlige konkurransefortrinn på grunn av tilgang på knappe og ikke-reproduserbare faktorer som fiskeråstoff og produktive lokaliteter, mens dette ikke synes å være tilfelle for fiskebearbeiding. Rapporten fokuserer spesielt på næringsklynger. En økonometrisk analyse tilsier at det er regionale næringsklynger i matfiskleddet i lakseoppdrett. Vi klarer imidlertid ikke å påvise økonometrisk at det er sjømatklynger som omfatter fiskebearbeiding. Det er altså ikke positive koblinger mellom fiskebearbeiding og fiske og havbruk, ei heller mot næringsmiddelindustrien for øvrig. Den norske distriktspolitikken har styrket konkurranseevnen til den norske sjømatindustrien gjennom investeringene i infrastruktur, men kan også ha bidratt til svakere næringsklynger og til at bedriftsinterne stordriftsfordeler ikke har blitt realisert.
Utgiver
SNF/Senter for fiskeriøkonomiSerie
Rapport2002:32
Rapport
79