• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Norges Handelshøyskole
  • Thesis
  • Master Thesis
  • View Item
  •   Home
  • Norges Handelshøyskole
  • Thesis
  • Master Thesis
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hva kjennetegner en inntektseffektiv produksjon av melk og storfekjøtt?

Lenning, Monica Ilstad; Moland, Kathrine
Master thesis
Thumbnail
View/Open
Masteroppgave (6.593Mb)
URI
http://hdl.handle.net/11250/2403513
Date
2016
Metadata
Show full item record
Collections
  • Master Thesis [4207]
Abstract
Formålet med denne utredningen er å finne kjennetegn ved en inntektseffektiv produksjon av

melk og storfekjøtt i Norge. Næringen har vært gjennom store endringer de siste årene. Blant

annet er antallet produsenter kraftig redusert og teknologi har gitt mange nye muligheter i

produksjonen. Kunnskap om hva som kjennetegner en effektiv produksjon er dermed

vesentlig for at gjenværende produsenter kan tilpasse seg de nye mulighetene og skape mest

mulig verdi av de ressursene de har tilgjengelig.

For å gjennomføre studien utfører vi en effektivitetsanalyse med utgangspunkt i norske

produsenters regnskaps- og produksjonsdata. Metoden vi benytter er kjent som stokastisk

frontanalyse. Vi har data fra 2012 og 2013, og kan dermed kontrollere for uobserverbare

forskjeller mellom produsentene. For å analysere kjennetegn ved en effektiv produksjon

inkluderer vi effektivitetsvariabler i modellen. Vi studerer om disse har signifikant

innvirkning på effektiviteten. Produsentene blir så delt inn i tre grupper avhengig av hvor

effektive de er. Dette gjør vi for å undersøke om effektivitetsvariablenes gjennomsnittsverdier

er signifikant forskjellig i de tre gruppene.

Resultatene våre viser at høy kvotefylling, høy produksjon av kg energikorrigert melk per ku,

god melkekvalitet, lavere alder på kviger ved første kalving og mer produksjon av kjøtt per ku

kjennetegner en effektiv produksjon. Lavere inseminasjonskostnader og lavere andel kraftfôr i

fôrrasjonen har også positiv innvirkning på effektiviteten, men forskjellen mellom gruppene

er liten. Resultatene indikerer også at de mest effektive produsentene har melkerobot, men det

må presiseres at vi ikke har hatt tilgang til investerings- og driftskostnader ved ulike

melkesystemer. Til sist finner vi at de som driver økologisk produksjon er mer effektive enn

de som driver konvensjonelt.

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit