• norsk
    • English
  • norsk 
    • norsk
    • English
  • Logg inn
Vis innførsel 
  •   Hjem
  • Norges Handelshøyskole
  • Thesis
  • Master Thesis
  • Vis innførsel
  •   Hjem
  • Norges Handelshøyskole
  • Thesis
  • Master Thesis
  • Vis innførsel
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Eksisterer det et verdiskapingspotensial ved økt grad av videreforedling av laks og ørret i Norge? : en lønnsomhets- og verdiskapingsanalyse av den norske oppdrettsnæringen

Sperre, Håvard Ulvestad; Skjelde, Andreas
Master thesis
Thumbnail
Åpne
masterthesis.pdf (1.266Mb)
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2644349
Utgivelsesdato
2019
Metadata
Vis full innførsel
Samlinger
  • Master Thesis [4656]
Sammendrag
Formålet med denne utredningen er å undersøke hvorvidt det eksisterer et verdiskapingspotensial

i oppdrettsnæringen gjennom økt grad av videreforedling av laks og ørret i Norge.

Bakgrunnen for utredningen er at flere sentrale interessenter i næringen i løpet av de siste

årene har påpekt at det kan knyttes store verdier til økt grad av videreforedling. I tillegg til økt

verdi på selve produktene, fremheves bidraget fra utnyttelse av restråstoff og besparelser i

transportkostnader som store fordeler ved videreforedling. Likevel har andelen av videreforedlet

laks og ørret vært relativt stabil de siste 10 årene.

Potensialet for økt verdiskaping vurderes gjennom tre tilknyttede analyser. En lønnsomhetsanalyse

av de 50 største oppdrettsselskapene i Norge forsøker først å svare på om videreforedling

av laks og ørret er lønnsomt for selskapene. For å kvantifisere et eventuelt

verdiskapingspotensial har vi i neste steg sett nærmere på hvordan verdiskapingsindikatorene

bidrag til BNP og sysselsetting påvirkes ved økt grad av videreforedling. For å få en dypere

forståelse for temaet har vi til slutt gjennomført en intervjuundersøkelse av sentrale aktører i

næringen.

Analysen av verdiskapingsindikatorene fastslår først og fremst at det eksisterer et

verdiskapingspotensial ved økt grad av videreforedling i Norge. Av grunnlaget for økt

verdiskaping kan rundt 60 prosent knyttes til økt verdi på produktene, mens resten kommer av

utnyttelse av restråstoff som oppstår ved økt grad av videreforedling. Det er imidlertid usikkert

om næringen vil klare å realisere dette potensialet. På den ene siden fremhever næringsaktørene

at et økende fokus på bærekraftig produsert mat hos både kunder og produsenter vil

påvirke graden av videreforedling i positiv retning. Samtidig indikerer lønnsomhetsanalysen

at de bedriftsøkonomiske insentivene for å videreforedle i Norge er svake, noe som også

bekreftes gjennom intervjuundersøkelsen. Videre påpeker respondentene at næringens

rammevilkår ikke tilrettelegger for økt videreforedlingsaktivitet i Norge, i tillegg til at

elementer som lokasjon, produktenes hylletid og begrenset betalingsvillighet også er til hinder

for økt bearbeidingsgrad. Det er derfor svært usikkert om graden av videreforedlet laks og

ørret i Norge vil øke i årene fremover.

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit
 

 

Bla i

Hele arkivetDelarkiv og samlingerUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifterDenne samlingenUtgivelsesdatoForfattereTitlerEmneordDokumenttyperTidsskrifter

Min side

Logg inn

Statistikk

Besøksstatistikk

Kontakt oss | Gi tilbakemelding

Personvernerklæring
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Levert av  Unit